Hvad er kammermusik

Kammermusik


Kammermusik er en form for klassisk musik, der er komponeret til en lille gruppe instrumenter - traditionelt en gruppe der kunne passe ind i et paladskammer eller et stort rum. Mest bredt indbefatter den enhver kunstmusik, der udføres af et lille antal musikere, med en musiker på hver stemme (i modsætning til orkestermusik, hvor strygerstemmerne spilles af flere musikere).

Traditionelt omfatter kammermusik ikke musik for soloinstrument.

På grund af sin intime karakter er kammermusik blevet beskrevet som "vennernes musik". Kammermusik blev i mere end 100 år primært spillet af amatørmusikere i deres hjem, og selv i dag, hvor kammermusikken er flyttet fra hjemmet til koncertsalen, spiller mange musikere, amatører og professionelle stadig kammermusik for deres egen fornøjelse. At spille kammermusik kræver særlige færdigheder, både musikalske og sociale, som adskiller sig fra de færdigheder, der er nødvendige for at spille solo- eller symfoniske værker.

Johann Wolfgang von Goethe beskrev kammermusik (specifikt strygekvartet) som "fire fornuftige menneskers samtale". Dette konversationsparadigme - som henviser til måden et instrument introducerer en melodi eller motiv på og derefter andre instrumenter efterfølgende "svarer" med et lignende motiv - har været en tråd vævet gennem kammermusikkomposition fra slutningen af det 18. århundrede til i dag. Analogien til samtale kommer igen i beskrivelser og analyser af kammermusik.